Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz novembra 2003. godine<
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Novembar 2003



BETA, 27.12.2003.
Prodaja dece - Gorući albanski problem

TIRANA - Sudbina albanske dece prodate u inostranstvu zaokuplja ovdašnju javnost koja je šokirana saznanjem policije da je najmanje 6.075 maloletnika postalo žrtve trgovaca ljudima. Policija je saopštila da je tokom ove godine otkrila 17 kriminalnih grupa koja se bave predprodajom dece.

Albanska policija saopštila je polovinom 2003. godine da u zemlji deluje 17 kriminalnih grupa koje se bave preprodajom dece. Malo posle toga, policija u Tirani uspela je i da uhapsi nekoliko lidera tih grupa.
"Problem je što ne znamo šta se dešava sa članovima tih grupa u inostranstvu", rekao je polovinom oktobra izveštaču Bete jedan zvaničnik albanske policije tražeći anonimnost. Policijski zvaničinici saopštili su dopisniku novinske agencije Beta da raspolažu podacima o tome da se najmanje 3.971 albansko dete nalazi u Italiji i još 1.730 u Grčkoj. Policija kaže da 95 odsto dece potiče iz romskih familija koje, ophrvane bedom, ponekad dobrovoljno pristaju da za nadoknadu pošalju decu u inostranstvo verujući da ih time izbavljaju iz siromaštva.

Prema zvaničnim podacima albanske policije objavljenim polovinom tekuće godine, najveći deo dece iz te zemlje bude prodat najpre u Grčku. Put koji koriste krijumčari dece najčešce vodi od ruralnih, zaostalih delova južne Albanije, preko Soluna, do trotoara najbogatijih zapadnoevropskih zemalja. Po zvaničnim statističkim podacima, po raznim zemljama u svetu nalazi se oko 6.075 napuštenih maloletnika iz Albanije. Veruje se da od tog broja 3.971 dece boravi u Italiji, 1.730 u Grčkoj, a ostatak u ostalim zemljama. Iste statistike pokazuju da je 95 odsto dece koja budu prodata romske nacionalnosti. Ono što je dodatni problem policije jesu pretpostavke da se od deset otkrije svega jedan slučaj.

Drugi problem je što Romi često ne prijavljuju rođenje dece albanskim vlastima, niti maloletničke svadbe koje su česte u toj populaciji. Grčka sve više biva samo usputna stanica za albansku decu jer odatle ih trgovci ljudima sve češce šalju u Francusku, Španiju, Belgiju i Englesku, gde se deci gubi trag.

Najveći broj slučajeva trgovine dece beleži se u gradovima na jugu Albanije, poput Eljbasana i Korča, kao i u selima nadomak gradske zone Drača i Kučove. Prosečna starost dece koja završe kao žrtve prodaje je između 10 i 14 godina. Posle tog uzrasta opada interesovanje krijumčara jer stariji maloletnici nisu sposobni da "zarade" kao njihova mlađa braća i sestre. Kada dospeju u neku od zapadnoevropskih zemalja, deca se obično bave prosjačenjem, pranjem šoferšajbni, prodajom cveća, sitnim krađama i prostitucijom.

"Često, međutim, nismo u stanju da pronađemo porodice dece koja bivaju prodana. Roditelji neretko i menjaju mesto stanovanja ili ne prijavljuju nestanak deteta. To samo otežava i produžava istragu protiv krijumčara", navodi izvor iz albanske policije.

Slučaj koji je digao na noge javnost u Albaniji i Italiji, otkriven polovinom 2003. godine, uzburkao je javnost u Italiji i Albaniji. Naime, majka prodatog deteta dobila je za svoje čedo televizor, a preprodavac oko 10 miliona lira ili oko pet hiljada evra. "Naravno da to nije jedini i poseban slučaj, ali je taj događaj, međutim, na noge podigao društvo sa obe strane Jadranske obale", kaže izvor iz albanske policije.

Italija je, sa svoje strane, uspostavila 13 centara za prihvat i rehabilitaciju dece gde je, kako se navodi, zbrinuto oko 600 do 700 albanskih mališana.

Najflangrantnijiji primer trgovine decom je "Slučaj Petali" koji je direktno uticao da Albanija bude u centru pažnje međunarodne zajednice zbog procvata trgovine decom. Taj slučaj je nazvan po albanskom bračnom paru koji živi u Italiji. Oni su uhapšeni u martu 2003. godine u Albaniji i osuđeni su na tri meseca zatvora zbog pružanja pomoći prilikom ilegalnog prelaska granice.

Odmah po puštanju na slobodu, početkom juna meseca, par Petali obnovio je nezakonite poslove trafikinga u Italiji, krijumčareći do kraja juna sedam puta po dvoje dece. Oni su tako do kraja juna prokrijumčarili 14 dece. Krajem tog meseca uhapsila ih je italijanska policija. Posle njihovog hapšenja, albanska i italijanska policija počinju izradu analize preprodaje dece koja im se odvijala pred nosom. Rezultati su bili obeshrabrujući. "U analizi sačinjenoj u `slučaju Petali`, 80 odsto odvedene dece uzeto je uz saglasnost roditelja", saopštila je policija.

Bračni par Petali je za krijumčarenje dece koristio identitet i lične isprave svoje troje dece. Naime, porodica Petali, i roditelji i deca, poseduju italijanska dokumenta. Roditelji su decu odvodili u Italiju tako što su na pasošima svoje dece stavljali slike dece koju su odvodili iz Albanije.

Tu decu bračni par Petali učio je da policajcima govore da su im oni roditelji i terali ih da nauče sve lične podatke njihove rođene dece. Oni su sa decom kretali iz luke Drač. Policiji su nakon hapšenja kazali da su mislili da prevođenjem dece preko granice samo pomažu njihovom priključenju roditeljima i porodici koja je već u Italiji.

Prema analizama policije, drugi po veličini grčki grad, Solun, mesto je koje se smatra polaznom tačkom trgovine albanskim maloletnicima. Tamošnja policija identifikovala je u 2003. godini u Solunu 1.600 maloletnika različitih nacionalnosti koji su se bavili brojnim poslovima - od prosjačenja do prodaje raznih vrsta robe.

Međutim, Grčka sve više biva samo usputna stanica za albansku decu. Ministarstvo javnog reda Albanije saopštava da se deca odatle sve češce šalju u Francusku, Španiju, Belgiju i Englesku. Tako se deci praktično gubi trag, tvrdi izvor iz albanske policije.
"Problem je u tome što nemamo neophodne informacije. Kada bi imali dojave tipa `pobeglo mi dete`, `oteli mi dete`, `otišlo mi dete`, onda bismo imali saznanja o razmerama tog problema. Nemamo, međutim, takvih dojava i kada tražimo informaciju o detetu njihove porodice je kriju i ne žele da sarađuju. Mi onda ne možemo dalje da procesuiramo istragu", kaže policijski zvaničnik.

Grčka pretpostavlja da su deca, nakon dolaska iz Albanije, najpre smeštena u manjim mestima. Iz Kancelarije za borbu protiv trgovine ljudima trafikinga u Solunu saopšteno je da u odnosu na prethodne dve godine sada dolazi manje dece. Podaci grčke policije govore da je oko 200 mališana vraćeno u oblasti Eljbasana i Korče.

Za sada albansko pravosuđe, zbog nedostatka dokaza i svedoka, nije uspelo da se uspešno obračuna sa krijumčarima ljudi. Trenutno je u toku nekoliko procesa koji su uzbudili albansku javnost. To je pre svega proces protiv bračnog para Nazmije Kreka i Floreša Hodže, iz Korče, koji su prodali svoje troje i dvoje druge dece.

U toku je i suđenje Iliu Jataganiju koji je optužen da je posredovao u prodaji tri kćerke izvesnog Agrona Murtezaja. Murtezaj se takođe nalazi u pritvoru jer je utvrđeno da je svoje tri tek rođene kćerke prodao za po 450.000 leka, odnosno oko 450 američkih dolara. U toku je i proces Đeređiju Beduli, optuženom da je u Solunu prodao tri dečaka koji je trebalo da prose u Grčkoj.

saradnik Bete iz Tirane, Ben Andoni

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org