Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz decembra 2003. godine<
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Decembar 2003



BETA, 27.12.2003.
Manje otkrivenih slučajeva trgovine ljudima

BEOGRAD - Broj otkrivenih slučajeva trgovine ljudima u Srbiji opada što je, prema oceni stručnjaka, pre svega proizvod uspešnijeg rada policije, kao i pojačanog delovanja domaćih i stranih nevladinih i drugih organizacija.

"Akcije sprovedene u ovoj godini pokazuju da trgovina ljudima jenjava, odnosno da nije u ekspanziji, kako se očekivalo", izjavio je za agenciju Beta nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima u Srbiji, pukovnik policije Dušan Zlokas.

On kaže da je Ministarstvo inostranih poslova SAD u junu 2003. godine u svojoj klasifikaciji zemalja po izraženosti problema trgovine ženama Srbiju i Crnu Goru prebacio iz treće u drugu grupu zemalja.

U drugoj grupi su zemlje koje su ostvarile značajan napredak u suzbijanju trgovine ljudima, dok su u trećoj grupi zemlje u kojim je stanje izrazito loše.

Policija je u proteklih nekoliko godina pojačala timove za borbu protiv trgovine ljudima. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je u maju 2002. godine osnovalo jedinicu specijalizovanu za borbu protiv trgovine ljudima, koja deluje u sastavu Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala.

Zlokas je naveo da nova jedinica ima relativno malo ljudi i da deluje u saradnji sa drugim službama Ministarstva, od Uprave kriminalističke policije, preko Uprave pogranične policije, do Uprave saobraćajne policije.

U svih 33 Sektarijata unutrašnjih poslova (SUP) u Srbiji osnovan je po jedan specijalni policijski tim čiji je zadatak da se bori protiv trgovine ljudima. Te jedinice deluju samostalno, ali učestvuju i u međunarodnim akcijama.

U aprilu ove godine donet je poseban zakon protiv trgovine ljudima. Policija je do sada otkrila 75 krivičnih dela kažnjiva po tom zakonu. Na osnovu toga su podnete i krivične prijave, ali još nijedna presuda nije izrečena.

Prekršaji iz ove oblasti su pre donošenja posebnog zakona tretirani kao nasilničko ponašanja, otmica, posredovanje u prostiticiji i slično.

Prema procenama policije, put trgovine ljudima vodi najčešće iz Moldavije, Rumunije, Ukrajine i Rusije, ka Bosni i Hercegovini, Kosovu i Metohiji i zapadnoj Evropi. Srbija je na tom putu uglavnom tranzitna zemlja. Zvaničnih podataka nema, ali se procenjuje da su tokom devedesetih postojale desetine noćnih barova koji su, u stvari, funkcionisali kao ilegalne javne kuće.

Nakon 2000. godine organizovano je više policijskih akcija nakon kojih je veći broj barova zatvoren. Izvori u policiji procenjuju da u Beogradu sada postoji do pet noĆnih klubova koji bi mogli da budu direktno povezani sa prostitucijom.

Od marta prošle godine do danas u Srbiji pronađena je 101 žrtva trgovine ljudima, od čega je najviše Rumunki (47), Moldavki (30) i Ukrajinki (16).

Policija procenjuje da je broj žena koje su u ilegalnoj trgovini prebačene preko teritorije Srbije daleko veći. Podaci međunarodnih organizacija pokazuju da preko Balkana godišnje pređe oko 200.000 žena i dece, žrtava trgovine ljudima.

Koordinator centra za suzbijanje trgovine ljudima nevladine organizacije Inicijativa mladih Jelena Đomđevic za Betu kaže da zbog toga što do aprila 2003. godine nije postojao odgovarajući zakon državne ustanove nisu vodile preciznu statistiku. Otuda je broj žena-žrtava trgovine ljudima koje su prešle preko Srbije u druga područja, ili se u Srbiji zadržale, teško realno proceniti.

Najopasnije grupe koje se bave trgovinom ljudima locirane su u Beogradu. Zlokas kaže da je od 1999. godine otkriveno nekoliko takvih grupa, ali da su kazne koje su dobijali njihovi članovi pre donošenja novog zakona bile relativno niske.

"Lako su se izvlačili i oni kod kojih je pronalaženo nekoliko desetina osoba kojim se trgovalo, ogromne svote novca, falsifikovana dokumenta, oružje", kaže on. Novi zakon predviđa oštre kazne od jedne do 10 godina zatvora, što dovodi u drugačiji položaj osobe osumnjičene za učešće u trgovini ljudima.

Početkom 2003. godine, u akciji "Leda", organizovanoj u saradnji sa Interpolom, uhapšeno je 30 osoba. Akcija je sprovedena na području Novog Sada, Pančeva i Vranja. Troje uhapšenih je optuženo za trgovinu ljudima i posredovanje u prostiticiji. Pronađene su 63 osobe za koje policija veruje da su žrtve trgovine ljudima.

Tokom akcije "Miraž 2003", izvedene u septembru ove godine, prekontrolisano je 784 osoba, od kojih su 192 strane državljanke. Tada je za samo jednu državljanku Srbije i Crne Gore ustanovljeno da je žrtva trgovine ljudima, dok je jedan državljanin Srbije i Crne Gore optužen za umešanost u trgovinu ljudima.

Đomđević je navela da su žrtve trgovine ljudima uglavnom žene između 18 i 25 godina. Većina njih dolazi u region pošto im je ponuđen dobar posao i dobra zarada. Kriminalci uključeni u ovaj posao oglašavaju takva lažna obećanja, ali do žrtava dolaze i posredstvom njihovih poznanika i rođaka.

Zarada od prodaje jedne devojke iznosi izmedju 500 i pet hiljada evra. Mesečno prostitutke mogu da zarade 10 do 15 hiljada evra, rekao je pukovnik Zlokas.

Srpska policija na suzbijanju trgovine ljudima sarađuje sa svim susednim zemljama i sa međunarodnim organizacijama kao što su Interpol i Europol. Zlokas je ocenio da je najgora saradnja sa Kosovom i policijom uprave Ujedinjenih Nacija na Kosovu (UNMIK), ali je dodao da se i tu "stvari menjaju".

Filip Rodić, novinar Bete

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org