Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz septembra 2004. godine
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Septembar 2004





RADIO SLOBODNA EVROPA, 27.9.2004. / izvor
U potrazi za identitetom

Ovih dana izgleda da je klupko počelo da se odmotava. Milan Petrović, koji je pre dvadeset i devet godina nestao iz porodilišta u Vršcu, uz zvanično objašnjenje da je umro nakon porođaja, pomoću DNK testa prvi je stigao do istine i susreo se sa svojom majkom i sestrama.

Petrović je zapravo slušajući seriju priloga novinara Radija Slobodna Evropa, Branka Vučkovića, o ovom problemu, krenuo u potragu za svojim biološkim roditeljima i tako ih pronašao. Branko Vučković je nakon srećnog završetka bio u prilici da prvi razgovara sa Petrovićem i njegovom majkom, zatim sa Petrovićevom pomajkom koja ga je decenijama podizala. Sledi njihova potresna ispovest:

Milanova odiseja počinje pre dvadeset i devet godina u porodilištu u Vršcu, gde mu se gubi svaki trag:

„Rođen sam u Vršcu 16. jula 1975. godine kao nedonošče i završavam u Beogradu, u Centru za nedonoščad. Odatle mi se gubi svaki trag. Posto je moj otac bio u vojsci (otišao je u vojsku 14. jula), majci je stigao telegram da sam umro od pneumonije, odnosno upale pluća. Moje postojanje je ozvaničeno 25. juna 1979. godine, kada me ozvaničuju putem prve krštenice, zdravstvenog kartona, navodno usvajanjem od strane Milorada i Gospave Vasić iz Budisave. Kasnije, kad taj brak između Gospave i Milorada propada, Gospava posle godinu dana umire, dva-tri meseca provodim kod njene rođake u Novom Sadu, na Detelinari, provodim ceo raspust kod Milorada u Futogu, gde se on odselio s drugom ženom, gde mi on priznaje da mi on nije otac, niti da mi je Gospava majka. Tu, dakle, saznajem pravu istinu o svemu tome. Milorad me vraća u Centar za socijalni rad, gde provodim kratko vreme i dalje me prosleđuju u ..., provodim godinu dana u dve porodice. Odatle me uzima bračni par Petrović iz Kragujevca, Periša i Gorgina.“

U domu Gorgine i Periše Petrovića Milanu se konačno osmehnula sreća:

„Ovde sam završio osnovnu školu, završio sam srednju školu, treći stepen mašin-bravar, oženio se još za vreme rata, 1999. godine, pošto sam bio mobilisan u ovde jedno selo blizu..., odakle je moja supruga Zorica. Dobili smo dvoje dece, Stefana i Milicu. Živimo skromno, ali zadovoljno.“

Milan Petrović ovako opisuje svoj susret sa sestrama i pravom majkom:

„Prvo sam se našao sa svojim sestrama Majom i Dijanom – plač, radost... Eto posle toliko godina saznam da imam dve sestre, da nisam sam, da ipak imam nekoga. Posle dva dana odlazimo u Vrsac, u porodičnu kuću u Vršcu, gde znači napokon vidim svoje rođene roditelje. Ponovo šok, radost, neverica, tuga... Zašto nama takve stvari uopšte da se dese?“

Majka Bosiljka Groza jos uvijek se oporavlja od šoka koji je doživela prilikom ponovnog susreta sa sinom koji je nestao pre dvadeset i devet godina:

„On je živeo u nama. Mi smo non-stop pričali o njemu. Uvek smo mu palili sveću kad smo išli u crkvu.“

Bosiljka se i dalje seća svakog detalja svog prvog porođaja i košmara koji je usledio nakon toga:

„Pravljen mi je carski rez. Beba je imala sedam meseci, bila je velika, napisali su težinu. Ja sam bebu videla, oni su je prebacili za Beograd, mene su držali posle operacije, posle carskog reza, jedno trinaest dana u bolnici. Gde to postoji? Pa nisam operisala kičmu, već samo imala carski rez. Tako da su oni svoju stvar završili, da bi nam onda telefonski javili i poslali telegram da je dete umrlo.“

Bosiljka Groza kaže da je uvek sumnjala u zvaničnu verziju smrti svoje bebe. Dugo joj je trebalo da u to uveri i svog muža:

„Muž mi je bio u vojsci. Kad je izašao iz vojske, rekla sam mu da je meni sumnjivo. On je iskren čovek, nikada ništa niti je ukrao, niti mu je padalo napamet da se kradu deca na takav način. Ovako nešto samo kod nas može da se dešava. Ja sam bila ubeđena da je dete ukradeno i to nikada ne mogu da oprostim ni doktorima, ni našoj državi, ni nikome, to šta su uradili.“

Milanov susret sa sestrama i roditeljima bio je veliki šok i za njegovu drugu majku, Gorginu Petrović, koja ga je usvojila kada je imao samo deset godina:

„To je bio jedan veliki šok, jedan veliki udar, kao kad ti neko umre u kući. Ja sam kukala naglas, njegove sestre grle mene, grle decu, grle mi snahu, kukaju, plaču. Razbolela sam se od toga dana i ne mogu se oporaviti. Kod mene dvadeset godina, nije to tako malo – školovao se, pa u vojsku, pa na ratište, pa se oženio, pa sam svadbu pravila, pa jedno dete, pa babine, pa rođendani, pa drugo dete, sve je to bilo na moje ruke. Sve sam mu pružila, samo što ga nisam rodila.“

Posle svega, Milanova osećanja su pomešana:

„Često se osećam u neku ruku frustrirano. DNK analiza je pokazala da su meni Groze roditelji, sad čekam na administraciju da to potvrdi. Nije dovoljno da smo se našli, sad stvar treba da se istera do kraja. Znači prvo da se meni vrati identitet.“

Milan Petrović sada ima dve porodice koje podjednako voli. Kaže da će tako ostati, uz želju da njegovu sudbinu ne doživi više nijedno dete:

„Bez obzira što se to sve desilo, što sam napokon našao svoje roditelje, ja ne mogu sad da zapostavim Gorginu koja me je odgojila. Mi samo možemo da budemo jedna velika porodica, bez ikakvih deoba.“

< nazad
DANAS, 7.9.2004. / izvor
Odbor Skupštine Srbije za predstavke i predloge o problemu nestalih beba
Utvrditi detaljan plan rada na rasvetljavanju slučaja

BEOGRAD (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za predstavke i predloge prihvatio je juče inicijativu Republičkog javnog tužilaštva da se utvrdi plan rada nadležnih organa povodom predstavke roditelja koji sumnjaju da su im deca umrla po rođenju. Republičko javno tužilaštvo predložilo je da se, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde, uz prisustvo zamenika republičkog javnog tužioca i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, održi sastanak na kojem bi detaljno bio utvrđen plan i program rada na rasvetljavanju slučaja.

Grupa roditelja iz Beograda, podnela je Kabinetu predsednika Skupštine Srbije predstavku u kojoj traže rešavanje problema velikog broja porodica u Srbiji koje sumnjaju da su njihova deca umrla po rođenju, kako to tvrde lekari, nego da su živa oteta. Jedan od roditelja koji su podneli predstavku, Goran Filipović, izneo je članovima odbora razloge zbog kojih roditelji sumnjaju u istinitost tvrdnji lekara da su njihova deca umrla po rođenju i predočio im probleme sa kojim se roditelji suočavaju pokušavajući da dopru do istine. Prema njegovim rečima, roditelji imaju potvrde da tela njihove dece nikada nisu stigla u pogrebne ustanove, da je ustanovljeno da se u bolnicama vodi dupla ili nekompletna evidencija, te da im je jedan lekar otvoreno rekao pred inspektorima Ministarstva zdravlja da "krađe beba ima i da će je uvek biti".

Roditelji su istakli i da MUP do sada nije pozvao nijednog od njih na informativni razgovor povodom prijava koje su podnosili. Oni zahtevaju od državnih organa da im omoguće da sami urade DNK analize parafinskih kalupa sačinjenih prilikom obdukcija tela njihovih preminulih beba, što, prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja nije moguće, jer zakon to ne dozvoljava. Zamenik republičkog javnog tužioca Jelica Mijatović izjavila je da je u toku istraga po svim krivičnim prijavama koje su podnete, a kojih ima više od tri stotine. Predstavnica MUP navela je da se vodi postupak na osnovu podnetih prijava, iako su one zastarele i ne postoje osnovi sumnje. Predstavnik Srpske radikalne stranke u odboru Ostoja Stojanović predložio je formiranje anketnog odbora koji bi istražio taj "zločin", ali je to odbijeno, jer, prema rečima predsednika odbora Slobodana Adžica (DSS), još postoji mogućnost da odbor pronađe rešenje za ovaj slučaj, a da za anketni odbor "nikada nije kasno".

< nazad



BLIC, 7.9.2004. / izvor
Odbor Skupštine za predstavke i predloge o nestalim bebama
Roditelji tražili da sami urade DNK analize

BEOGRAD (Beta) - Imamo potvrde da tela naše dece nikada nisu stigla u pogrebne ustanove, da se u bolnicama vodi dupla ili nekompletna evidencija - rekao je juče članovima Odbora Skupštine Srbije za predstavke i predloge Goran Filipović.

U ime roditelja koji sumnjaju da su njihova deca umrla po rođenju, kako to tvrde lekari, već da su živa oteta, Filipović je rekao i da im je jedan lekar, pred inspektorima Ministarstva zdravlja, kazao da „krađe beba ima i da će je uvek biti“

- MUP do danas nije pozvao nijednog od nas na informativni razgovor povodom prijava koje smo podneli - naveli su juče roditelji na sednici Odbora Skupštine Srbije za predstavke i predloge i zatražili da sami urade DNK analize parafinskih kalupa na telima njihovih preminulih beba, što, prema tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja, nije moguće, jer zakon to ne dozvoljava.

Skupštinski odbor juče je prihvatio inicijativu Republičkog tužilaštva da se utvrdi plan rada nadležnih organa povodom predstavke roditelja, a zamenik republičkog tužioca Jelica Mijatović rekla je da je do sada podneto više od tri stotine krivičnih prijava i da su sve u fazi istrage.

< nazad



GLAS JAVNOSTI, 3.5.2004. / izvor
Pod istragom 300 slučajeva krađe beba

BEOGRAD - Odbor Skupštine Srbije za predstavke i predloge prihvatio je juče inicijativu Republičkog javnog tužilaštva da se utvrdi plan rada nadležnih organa povodom predstavke roditelja koji sumnjaju da su im deca umrla po rođenju, prenosi Beta.

Republičko javno tužilaštvo predložilo je da se, u organizaciji Ministarstva zdravlja i Ministarstva pravde, uz prisustvo zamenika republičkog javnog tužioca i predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, održi sastanak na kojem bi detaljno bio utvrden plan i program rada na rasvetljavanju slučaja.

Jedan od roditelja koji su podneli predstavku, Goran Filipović, rekao je da roditelji imaju potvrde da tela njihove dece nikada nisu stigla u pogrebne ustanove, da je ustanovljeno da se u bolnicama vodi dupla ili nekompletna evidencija, te da im je jedan lekar otvoreno rekao pred inspektorima Ministarstva zdravlja da "krađe beba ima i da će je uvek biti".

Roditelji su istakli i da MUP do danas nije pozvao nijednog od njih na informativni razgovor povodom prijava koje su podnosili.

Zamenik republičkog javnog tužioca Jelica Mijatović izjavila je da je u toku istraga po svim krivičnim prijavama koje su podnete, a kojih ima više od tri stotine. Predstavnica MUP-a navela je da se vodi postupak na osnovu podnetih prijava, iako su one zastarele i ne postoje osnovi sumnje.

< nazad



KURIR, 7.9.2004. / izvor
Odbor o problemu nestalih beba

BEOGRAD (Beta) - Odbor Skupštine Srbije za predstavke i predloge prihvatio je juče inicijativu Republičkog javnog tužilaštva da se utvrdi plan rada nadležnih organa povodom predstavke roditelja koji sumnjaju da su im deca umrla po rođenju. Jedan od roditelja koji su podneli predstavku, Goran Filipović, izneo je članovima odbora razloge zbog kojih roditelji sumnjaju u istinitost tvrdnji lekara da su njihova deca umrla po rođenju, i predočio im probleme sa kojim se roditelji suočavaju pokušavajući da dođu do istine.

Prema njegovim rečima, roditelji imaju potvrde da tela njihove dece nikada nisu stigla u pogrebne ustanove, da je ustanovljeno da se u bolnicama vodi dupla ili nekompletna evidencija, te da im je jedan lekar otvoreno rekao pred inspektorima Ministarstva zdravlja da "krađe beba ima i da će je uvek biti". Roditelji su istakli i da MUP do danas nije pozvao nijednog od njih na informativni razgovor povodom prijava koje su podnosili.

< nazad



RTS, 6.9.2004. / izvor
Odbor Skupštine Srbije za predstavke o Žalbi roditelja koji traže istinu o bebama

Odbor Skupštine Srbije za predstavke i žalbe zaključio je danas da nadležna ministarstva za zdravlje, pravdu, unutrašnje poslove treba da naprave plan daljih aktivnosti u vezi s predstavkama roditelja koji smatraju da su im deca nestala posle rodenja iz porodilišta i da nisu umrla.

Taj plan treba da bude dostavljen Odboru koji će posebno zatražiti od Ministarstva unutrašnjih poslova da primi predstavnike roditelja i upozna ih dokle se stiglo sa njihovim krivičnim prijavama podnetim protiv NN osoba.

Nije prihvaćen predlog da Skupština formira anketnu komisiju koja bi se bavila ovom tematikom, jer, kako je ocenio predsednik Odbora Slobodan Adžić, ta komisija bi mogla biti 'zloupotrebljena za političke manipulacije'.

Neki od roditelja, koji su prisustvovali sednici, izneli su svoje muke koje traju već tri godine. Oni su podsetili na sumnje da su im deca iz porodilišta oduzeta po rođenju, data drugim porodicama, a njima je rečeno da su bebe preminule.

Roditelji te sumnje potkrepljuju nedostatkom dokumentacije o smrti i sahrani dece i traže DNK analizu u svakom pojedinačnom slučaju i to paralelnu - u zemlji i inostranstvu.

Predstavnici Ministarstva pravde potvrdili su da je najviše krivičnih prijava podneto u Beogradu - 259, ali takvih prijava ima i u drugim gradovima širom Srbije.

Prema važećim zakonima, u tim krivičnim prijavama nema osnova za pokretanje postupka, ali će ovo ministarstvo uvažiti zahteve da se postupci nastave uz sprovođenje DNK analiza čije će rezultate sve strane prihvatiti.

Predstavnici Ministarstva zdravlja potvrdili su da će dati svoj doprinos za razrešenje ovih slučajeva, dok iz MUP-a niko nije došao na sednicu Odbora.

< nazad



GLAS JAVNOSTI, 4.9.2004. / izvor
Inspekciji Ministarstva zdravlja stiglo oko 760 prijava građana
"Narodni front" ponovo na udaru

Iz ove ustanove se brane time što protiv njih ne postoji nijedna krivična prijava i ne vodi se nijedan sudski spor

BEOGRAD - Lekari Ginekološko-akušerske klinike "Narodni front" Željko Miković i Živko Perišić tvrde da izjave Zorana i Tanje Nikolić, roditelja koji ih optužuju za smrt deteta pri porođaju u ovoj ustanovi, "ne odgovaraju činjenicama i stvarnom razvoju događaja". Miković i Perišić su izrazili žaljenje zbog tragedije porodice Nikolić, dodajući da njihove izjave u medijima ne žele ovom prilikom da komentarišu.

Lekari nikad krivi

- S obzirom na to da su uočene komplikacije u porođaju, učinili smo sve što smo mogli kako bi se sačuvao život porodilje i deteta. Reagovali smo veoma brzo u datim okolnostima i hitno završili porođaj operativnim putem - saopštili su dr Miković i dr Perišić.

Lekari su naveli da su "spasili život i zdravlje žene, uz očuvanu plodnost, ali zbog komplikacija koje su ugrozile fetalni krvotok, došlo je do asfiksije novorođenčeta".

Porodica Nikolić optužila je lekare za nemar i nesavesnost koji su doveli do smrti deteta, ističući da načelnik Odeljenja visokorizičnih trudnoća dr Miković nije bio prisutan na porođaju jer je "morao da ode na fakultet, na promociju neke knjige". Nikolići su podneli i krivičnu prijavu protiv GAK "Narodni front" i lekara Željka Mikovića, Živka Perišića i Dragana Ćirovića, ali i izrazili sumnju da će na taj način išta postići, navodeći da nije poznat nijedan slučaj da su lekari zbog nesavesnog lečenja proglašeni krivim zato što se ta krivica teško dokazuje.

Trgovina bebama

Ministar se izvinjava

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević juče je, u ime Ministarstva i svoje lično ime, izrazio najdublje saučešće porodici Nikolić, čija je beba umrla u beogradskoj Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front.
Ne navodeći konkretne krivce za smrt bebe, Milosavljević se izvinio porodici Nikolić u ime svih lekara koji profesionalno i savesno obavljaju dužnost.
"Želeo bih da se zahvalim porodici Nikolić, koja je našla snage da javno progovori o svojoj tragediji", rekao je on.

Bolnica "Narodni front" poslednjih godina više puta je bila na udaru negativnih kritika i različitih optužbi pacijenata i javnosti. GAK je dovoden u vezu i sa aferom trgovine bebama. Zbog slučaja trgovine pod istragom su pre nekoliko godina bili lekari Nedeljko Čutura, tada načelnik operacionog bloka laparoskopske hirurgije, Spasa Anđelić, šef odseka za prekid trudnoće, i Veroslav Marinković, šef odseka intenzivne nege na odeljenju pedijatrije GAK "Narodni front".

Oni su sa Zoricom Popović, domaćicom iz jednog sela kod Uba koja se lečila od steriliteta, bili optuženi za trgovinu bebom. Navodno, oni su Marinkovićevoj pomogli da dobije bebu jedne devojke koja je imala neželjenu trudnoću. Ovaj postupak koji je vođen pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu je, kako je rekla za "Glas" Darinka Mitrović, direktor pravne službe GAK-a obustavljen, jer je tužilac utvrdio da nema dokaza a svi lekari i dalje rade u ovoj bolnici.

Samo ove godine pet krivičnih i sedam prekršajnih prijava

BEOGRAD - Koliko su građani počeli slobodnije i javno da govore o nestručnim lekarima ili drugom medicinskom osoblju u našim zdravstvenim ustanovama govori podatak koji je na jučerašnjem radnom doručku sa novinarima saopštio ministar Tomica Milosavljević, a to je da su građani ove godine zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja podneli oko 760 prijava. Od toga je u ovu inspekciju na rad državnih zdravstvenih ustanova stigla 751 prijava, a na rad u privatnim ustanovama šest prijava.

- Zbog ovih prijava, organizovali smo 11 puta vanredni stručni nadzor, a obavljeno je oko 220 kontrolnih pregleda u državnim i oko 15 kontrolnih pregleda u privatnim ordinacijama. U ovom periodu doneta su 453 rešenja da se otklone nedostaci u državnim, a 12 u privatnim ustanovama. Potpisano je oko 70 rešenja za prestanak rada u državnim i četiri u privatnim ustanovama. U državnom zdravstvu podneto je i pet krivičnih i sedam prekršajnih prijava.

Što se tiče sankcija za one za koje se utvrdi da su zgrešili, po rečima ministra, njima se može dati otkaz, a kako će biti nadoknađeno pacijentu i kako će biti kažnjen, na primer, lekar odlučuje se u sudskom postupku. Prema njegovim rečima, 13. septembra trebalo bi da bude gotov izveštaj komisije za vanredni stručni nadzor zbog gaze zaboravljene u stomaku pacijentkinje Dragice Senić.
D. S.

Međutim, jedan od spomenutih lekara prošle godine u julu pretučen je naočigled medicinskog osoblja. Prebio ga je čovek čija je supruga prethodnog dana carski rezom rodila mrtvu bebu, a o čemu su pisali neki mediji. Nesreća porodice Nikolić podsetila je na "slučajeve" i probleme u GAK "Narodni front" i po ko zna koji put dovela porodilište na loš glas. Komentar u vezi sa ovim slučajem direktora bolnice doktora Slobodana Runića, juče nismo čuli jer nije bio u svojoj kancelariji.

Mitrović nije želela da komentariše slučaj porodice Nikolić zbog interesa istrage. Ona je rekla da je u toku nadzor unutar GAK "Narodni front" ali i spoljašnja istraga koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, kao i da će javnost biti upoznata šta se stvarno desilo za vreme porođaja Tanje Nikolić, ali po okončanju vanrednog stručnog nadzora.

Kobni porođaji

U vezi sa čestim optužbama i kritikama na rad ove bolnice, Mitrović je rekla:
- Mogu samo da kažem da protiv GAK "Narodni front" ne postoji nijedna krivična prijava, kao i da se ne vodi nijedan sudski spor.

Kako saznajemo od dr Dane Mihajlović, načelnika zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, slučaj Nikolića nije jedini jer je u avgustu prijavljen još jedan slučaj nesavesnog postupanja lekara pri porođaju, takođe u "Narodnom frontu".

- Inspekcija je odmah uzela prijavu porodice Nikolić i u toku je procedura organizovanja vanrednog stručnog nadzora u vezi sa ovim slučajem. Kada nadzor bude gotov i komisija usvoji izveštaj, dužni smo da u roku od 15 dana preduzmemo odgovarajuće mere - rekla je Dana Mihajlović ne precizirajući kada će istraga biti gotova.

A. Savić

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org