Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz februara 2005. godine
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Februar 2005



GLAS JAVNOSTI, 1.8.2005. / izvor
Ispovest: Verica Jeremić iz Novog Sada optužuje lekare iz Novog Sada za otmicu deteta
Našla sam ćerku "umrlu" na porođaju

Molim ćerku da mi se javi. Znam da živi u Sremskoj Mitrovici. Ima 24 godine, smeđu kosu, blagu razrokost levog oka prema nosu i srcasto podeljenu kosu na čelu, baš kao ja i druga bliznakinja - tvrdi Verica

BEOGRAD - Verica Jeremić (54) iz Novog Sada, osnivač sajta za potragu za bebama nestalim u porodilištu, tvrdi za Glas da je pre deset dana pronašla ćerku bliznakinju, koju je rodila 10. jula 1980. godine u porodilištu u Novom Sadu.
- Rodila sam dvojajčane bliznakinje. Prvog dana su mi obe doneli na podoj. Sutradan su mi saopštili da je starija i krupnija devojčica, navodno, pala u komu, a već narednog da je umrla. Zanimljivo je da u listi za novorođenče piše da je "umrla", dok se u matičnoj knjizi rođenih vodi kao živa - objašnjava Verica Jeremić, koja osim mlade bliznakinje ima još starijeg sina i ćerku, koju je rodila godinu dana posle nemilog događaja u porodilištu.

- Molim ćerku da mi se javi. Znam da živi u Sremskoj Mitrovici. Ima 24 godine, smeđu kosu, blagu razrokost levog oka prema nosu i srcasto podeljenu kosu na čelu, baš kao ja i druga bliznakinja. Verujem da će poverovati u moje tvrdnje kada vidi moju fotografiju iz mladosti i sestru. Stupila sam u kontakt sa njenim "roditeljima", međutim majka me moli da odložimo susret pošto joj nije rekla da je usvojena, dok je otac u startu bio neprijatan i pretio mi - kaže Verica, dodajući da više ne može da podnese neizvesnost.

Objašnjavajući da je potragu za starijom bliznakinjom počela na sajtu (www.adoptedbabies.com) objavljivanjem fotografija druge bliznakinje, Verica kaže da su se mlađa bliznakinja, kao i njen stariji sin, slučajno sreli sa sestrom.

- Mlađa bliznakinja je srela sestru pre pet godina u diskoteci u Sremskoj Mitrovici. Bukvalno su se sudarile u gužvi i u isti glas izgovorile: "Čak smo isto i obučene!". Sin ima 32 godine, sumnjao je u moju priču i otvoreno me zadirkivao, govoreći: "Mnogo gledaš španske serije". Međutim, pre mesec i po dana je i sam sreo sestru u istoj diskoteci. Kada je došao kući bio je uznemiren. Ispričao mi je da je video devojku sličnu sestrama. Kada sam ga pitala zašto nije uspostavio kontakt, rekao je: "Odsekao sam se načisto, ali sada ću i ja da je tražim". Mlada bliznakinja je oduvek crtala sestru i imala osećaj da je živa - navodi uporna majka.

Udruženje majki čija su deca oteta tražiće, kako navodi Verica, da zakonom bude propisano da sve lične isprave sadrže genetski profil (analizu krvi, pljuvačke i kose).
- Samo tako možemo da izbegnemo masovnu nakaznost nacije. Da sam ovo prećutala moglo se, recimo, desiti da mi rođena ćerka postane snaja - upozorava Verica Jeremić.

Usvojila sam dete, ali ono to ne zna

Glas je uspeo da stupi u kontakt sa porodicom koja je, prema tvrdnjama Verice Jeremić, usvojila njenu ćerku. Žena koja je zvanično devojčina majka pristala je na razgovor i potvrdila nam da je devojka zaista usvojena.

- Nemojte, molim vas, da objavite moje ime i prezime. Ćerka sada ima 25 godina, ali još ne zna da je usvojena. Odlučila sam da usvojim dete, jer nisam mogla da rađam. Međutim, sve je urađeno potpuno legalno, papiri su potpuno čisti. Među njima je i potpis biološke majke, koja je dala saglasnost za usvajanje. Ne znam otkud gospođi, koju uopšte ne poznajem, ideja da je njena navodno oteta ćerka u mojoj porodici - rekla nam je žena drhtavim glasom.

Posle kratkog razgovora, sagovornica nam je rekla da se plaši kako će njena ćerka podneti ako iz teksta u novinama sazna da je usvojena, kao i reakcije muža, jer je pretio da će ubiti ženu koja im se predstavila, navodno, kao biološka majka njihove ćerke. Na kraju razgovora nas je zamolila za savet.

- Vi ste novinar, recite mi, molim vas, kako da zaštitim ćerku. Prećutala sam joj da je usvojena, ali da li sada javno treba to da otkrijem i pred nekim se pravdam da nije ukradena niti kupljena u porodilištu - pitala je potpuno zbunjena žena.



G.J.

< nazad



VEČERNJE NOVOSTI, 17.02.2005. / izvor
Deca da traže roditelje!

BEOGRAD - Nestanak tek rođene dece i očajnički pokušaji roditelja da ih pronađu - problem je o kojem se raspravljalo u sredu u Skupštini Srbije. Ovo osetljivo pitanje pokrenuto je u trenutku kada su pred zgradom parlamenta protestovali roditelji koji tvrde da su im deca oteta.

Poslanici SRS najavili su da će odmah pokrenuti postupak za izmenu i dopunu ovog zakona, ako ne bude usvojen njihov amandman kojim traže da se ukine rok od najviše deset godina za sudsko utvrđivanje majčinstva ili očinstva. Od ministra Slobodana Lalovića dobili su objašnjenje da, zato, ne zastareva pravo dece da tragaju za svojih biološkim roditeljima.

Ja imam pravo da verujem ovim građanima, jer su mnogi pronašli svoju decu, utvrdili su da su neke zdravstvene ustanove i centri za socijalni rad umešani u izdavanje određenih ličnih dokumenata, koji upućuju da se radilo o falsifikatima i o izdavanju lažnih dokumenata i potvrda o smrti deteta, da mnogi građani nisu mogli da dobiju dete da ga sahrane, da je u nekim slučajevima centar za socijalni rad učestvovao u tom delu i u nekim slučajevima obaveštavao zainteresovane - rekao je Petar Jojić (SRS).

Druga sporna odredba bila je ona u kojoj se kaže da "svako ima pravo da odlučuje o slobodnom rađanju". Poslanici DS pre svih, a potom i SPO i SPS, branili su suprotni stav - da samo žena, odnosno majka ima prirodno pravo da odluci hoće li roditi dete ili ne.
- Neko se plaši da žene u Srbiji odlučuju o bilo čemu, pa i o rađanju - rekla je Nataša Mićić (DS), a njen stranački kolega Aleksandar Radosavljević je nastavio: "Postojeća formulacija koja kaže da svako ima pravo da odlučuje o rađanju suviše je uopštena i mi sad s pravom postavljamo pitanje ko je to svako. Da li su to najstariji u porodici, da li su to svekar ili svekrva, lokalni sveštenik?"

Posebno se na udaru opozicionih poslanika našla odredba kojom se dozvoljava "iz opravdanih razloga, sklapanje braka među tazbinskim srodnicima". SRS je zatražila brisanje ovog člana, s obrazloženjem da je reč o nedopustivom pokušaju da se neprirodne i nenormalne stvari ugrade u zakon.

Sastanak

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković potvrdio je da je primio delegaciju roditelja koji su juče protestovali i rekao da su mu "ukazali da jedan član Porodičnog zakona, o kome se trenutno raspravlja, može da ima loše posledice". Oni se plaše retroaktivnosti jednog člana za dokazivanje roditeljstva, ali pošto nisu bili dovoljno pripremljeni da to tačno objasne, zatražio sam pravno tumačenje, pa da vidimo da li stvarno postoji ta posledica koje se oni plaše.

Pred Narodnom skupštinom protest roditelja

Majka zauvek

BEOGRAD - Roditelji koji svoju decu traže i po nekoliko decenija, tvrdeći da su im ukradena u porodilištima širom Srbije, održali su juče protestni skup ispred Narodne skupštine. Poseban povod za okupljanje je nedavno predložen Zakon o braku i porodičnim odnosima kojim se predviđa da svako dokazivanje roditeljstva vremenom zastareva. Majčinstvo može da se dokaže u roku od 10 godina, a očinstvo u roku od 25.

Roditeljstvo ne zastareva. Nije meni dete ukradeno na ulici, već u instituciji. Ovde smo se okupili i tražimo da se odustane od ovog spornog člana - rekla nam je Mira Janjić, majka čija borba traje već 34 godine.

B. S.

< nazad



DNEVNIK, 17.2.2005. / izvor
Nestale bebe u Skupštini

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković razgovarao je juče sa predstavnicima roditelja koji su protestovali pred parlamentom Srbije tvrdeći da su im bebe ”ukradene” u porodilištima. Oni su protestovali zbog najave da bi izmenama porodičnog zakona, krivično delo otmice deteta moglo da zastari nakon 10 godina. Marković je agenciji Beta kazao da su mu roditelji ukazali na neke odredbe porodičnog zakona o kojem poslanici raspravljaju u skupštini, za koje strahuju da mogu imati “loše posledice”...

< nazad



B 92, 16.2.2005. / izvor
Protest udruženja roditelja

Nekoliko desetina roditelja, koji tvrde da su im deca ukradena u porodilištima, protestuju ispred Skupštine Srbije

BEOGRAD - Oni traže promenu člana zakona o porodici koji predviđa da krivično delo otmice deteta zastareva posle 10 godina. Predsednik skupštine Predrag Marković, koji je razgovarao sa njima, kaže da roditelji nisu umeli jasno da objasne svoje strahovanja vezana za odredbu zakona.

Grupa roditelja traži izmenu člana 250. jer, kako tvrde, prema starom zakonu nije postojala zastarelost roditeljstva s obzirom na to da je reč o biološkom pravu. Okupljeni roditelji tvrde da su našli decu za koju im je prilikom rođenja rečeno da su umrla i da sada traže samo pomoć države oko zakonskog priznavanja. Prema njihovim rečima polovina od ukupno 5 hiljada tužbi u vezi sa otmicom dece u Srbiji je aktivna.

Predsednik Skupštine Predrag Marković rekao je roditeljima da, iako primedbe na zakon nisu dali na vreme, postoji mogućnost da svoja prava zaštite: “Oni su naprosto uplašeni od jednog člana zakona da li se odnosi retroaktivno i da li će sprečavati proces koji oni već imaju pred sudovima ili izvršnim organima vlasti. Ja sam im rekao kako je to pravno moguće da se reši, mogu da daju pravno obrazloženje i ukoliko je ono tačno i počiva na povredi ustavnog prava, onda bi Ustavni sud mogao taj član da eliminiše. Za slučaj da je u pitanju neka druga pravna povreda ili neravnopravnost, moguće je tražiti izmenu tog člana zakona što je procedura od 5 minuta”.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Slobodan Lalović odgovara da je to inače problematika kojom se prevashodno bave MUP tužilaštvo i ministarstvo zdravlja: "Ovaj zakon utvrđuje te granice za roditelje. Ali dete uvek može podneti tužbu i nema zastarevanja i nema ograničenja".

I dalje se ne zna ko odlučuje da li će da rodi

U skupštinskoj sali ponovo se potegla rasprava o tome ko ima pravo da odlučuje o rađanju, a predlog DS-a da se zauzme stav da je to isključivo pravo majke podržali su i poslanici SPO-a i socijalisti.

Radikali su i dalje protiv Zakona, tvrdeći da narušava tradicionalne vrednosti srpske porodice. Poslanik DSS-a Đorđe Mamula ima donekle razumevanja, jer smatra da je u Srbiji došlo do razgradnje patrijarhalnog morala: “Mislim da je tu došlo do razgradnje patrijarhalnog morala zbog toga što je broj urbanih naselja sve veći a mi smo manje zemlja seljaka na brdovitom Balkanu. Taj patrijarhalni moral je vezivao ljude kroz solidarnost, brigu jednih o drugima, pomoć prilikom zapošlenja, zajedničku izgradnju kuće i tako dalje”.

Rasprava o Porodičnom zakonu se nastavlja, a roditelji koji traže decu za koju tvrde da su im oteta najavili su da će ostati ispred zgrade Skupštine sve dok se njihov zahtev ne usvoji.

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org