Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz decembra 2005. godine
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Decembar 2005



BLIC, 29.12.2005. / izvor
Skupština
Istina o bebama

Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama sredinom januara će uputiti izveštaj predsedniku parlamenta Predragu Markoviću, izjavila je Živodarka Dacin, predsednica Odbora. Dacin je rekla da je Odbor „definitivno“ zaključio da je u vezi sa nestalim bebama bilo „propusta u svim sferama“ i da nije reč samo o administrativnim greškama.

< nazad



DANAS, 29.12.2005. / izvor
U januaru izveštaj o nestalim bebama

Anketni odbor zaključio da MUP Srbije i tužilaštvo nisu profesionalno obavili svoj posao

BEOGRAD - Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama najverovatnije će sredinom januara sledeće godine uputiti izveštaj predsedniku republičkog parlamenta Predragu Markoviću, izjavila je juče predsednica odbora Živodarka Dacin. Na sednici odbora Dacin je rekla da je "definitivno" zaključeno da je u vezi sa nestalim bebama bilo "propusta u svim sferama" i da nije reč samo o administrativnim greškama.

- Nemoguće je da su deca nestajala na putu od bolnice do groblja, a u 99 odsto slučajeva roditelji nisu videli dete, identifikovali ga i sahranili. Nigde nema papira da su deca preuzeta i sahranjena, niti ima grobnih mesta koja bi ukazala da su novorođenčad sahranjena ili kremirana, rekla je Živodarka Dacin, poslanica SPS. Prema njenim rečima, ukupno su podnete 764 krivične prijave u vezi sa bebama nestalim od 1969. do 2003, od kojih je 539 odbačeno, a od tog broja 383 prijave su odbačene zbog "zastarelosti", dok se anektnom odboru obratilo oko 300 ljudi koji sumnjaju u zvaničnu verziju sudbine njihove dece.

Član odbora Miroslav Nedeljković iz SRS rekao je da su "novorođenčad skoro uvek umirala posle ponoći", a da je roditeljima onemugućavano da vide svoju umrlu decu i da im je govoreno kako je "bolje što su im deca umrla", jer bi tokom života imala velike zdravstvene probleme.

Anketni odbor je došao do zaključka da MUP Srbije i tužilaštvo nisu profesionalno obavili svoj posao. MUP smatra da je činjenica da se deci gubi trag administrativna greška, a tužilaštvo smatra da je reč o zastarelim slučajevima, rekao je Nedeljković.

Beta

< nazad



B92, 29.12.2005. / izvor
Gde su bebe i gde je odgovornost

Izveštaj o nestalim bebama biće gotov najverovatnije do sredine januara

BEOGRAD - Izveštaj Anketnog odbora Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama najverovatnije će biti gotov sredinom januara i potom upućen predsedniku Skupštine. Predsednica Odbora Živodarka Dacin ocenila da su u slučaju nestalih beba propuste pravili svi.

"Nije greške pravila samo administracija, nemoguće je da su deca nestajala na putu od bolnice do groblja, a u 99 odsto slučajeva roditelji nisu videli dete, identifikovali ga i sahranili", kaže ona.

Članica Odbora Snežana Stojanović Plavšić ocenila je da je MUP Srbije povezujuć faktor u utvrđivanju istine o nestalim bebama jer je tokom istrage trebalo da utvrdi gde su slabe tačke. "Iznenadilo nas je što MUP nije došao do takvih zaključaka i nije otkrio tu slabu tačku, a mi jesmo, što je neobično. Mi smo kroz praćenje dokumentacije i razgovore, kao laici i poslanici, došli do zaključka da je ta slaba tačka onaj trenutak kada treba preuzeti telo", kaže ona.

Sa ocenom da je greške pravio i MUP saglasan je i poslanik Miroslav Nedeljković. "Odbor smatra da je činjenica da se trag bebama gubi na putu od porodilišta do kapele i groblja vrlo važna i da nadležni treba da daju odgovor na tu misteriju. U razgovorima s predstavnicima MUP-a i Tužilaštva došli smo do saznanja da su ti organi neprofesionalno postupali po tim predmetima", kaže on.

Od svih predstavnika vlasti koje je Odbor pozivao na razgovor o nestalim bebama, jedino se ministar policije Dragan Jočić nije odazvao.

Od 764 krivične prijave koje su roditelji podneli jer sumnjaju da su im deca otimana iz porodilišta, više od polovine je odbačeno zbog zastarelosti slučaja.

< nazad



B92, 29.12.2005. / izvor
Anketni odbor za nestale bebe

BEOGRAD - Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama najverovatnije će sredinom januara predati izveštaj.

Predsednica odbora Živodarka Dacin kaže da je u slučaju nestalih beba propusti nisu činjeni samo u administraciji, jer je, kako je objasnila, "nemoguće da su deca nestajala na putu od bolnice do groblja, a u 99 odsto slučajeva roditelji nisu videli dete, identifikovali ga i sahranili".

Član odbora Miroslav Nedeljković grešku u radu pripisuje i Ministarstvu unutrašnjih poslova: "Anketni odbor smatra da je činjenica da se gubi trag beba od porodilišta do kapele i groblja, vrlo važna i da nadležni organi treba da daju odgovor na ovu misteriju. U razgovorima sa predstavnicima MUP-a i republičkog Tužilaštva došli smo do saznanja da su ovi organi neprofesionalno postupali po ovim predmetima".

Od svih predstavnika vlasti koje je odbor pozivao na razgovor o nestalim bebama, pozivu se nije odazvao samo ministar policije Dragan Jočić. Podsetimo, od 764 krivične prijave koje su roditelji podnosili jer sumnjaju da su im deca otimana iz porodilišta, više od polovine odbačeno je zbog zastarelosti slučaja.

< nazad



B 92, 9.12.2005. / izvor
Bez odgovora o nestalim bebama

Ni nakon šest meseci rada Anketni odbor za utvrđivanja istine o bebama nestalim iz porodilišta ne može da reši neke probleme

BEOGRAD - Izlaz ne može da se pronađe iz problema koji predstavlja zastarelost slučajeva. Prema zvaničnim podacima, od skoro 800 prijavljenih slučajeva nestalih beba u više gradova u Srbiji, skoro polovinu nije moguće istražiti do kraja upravo zbog zastarelosti. Za taj problem rešenje nije mogao da ponudi ni ministar pravde Zoran Stojković.

Anketnom odboru Skupštine Srbije ostalo je još oko 20 dana da donese zaključke, na osnovu kojih bi bilo odgovoreno na sumnje velikog broja roditelja koji tvrde da su im, godinama unazad, iz porodilišta otimana tek rođena deca.

Prema rečima ministra pravde Zorana Stojkovića, koji je danas odgovarao na pitanja članova Odbora, problem u pronalaženju rešenja za sve te roditelje predstavlja zastarelost velikog broja prijavljenih slučajeva.

Isti problem priznaju i članovi Odbora, ali uz ocenu da su u čitavom procesu evidentni veliki propusti u radu nadležnih organa. Član Odbora Snežana Plavšić-Stojanović kaže da nije jasno da li su ti propusti činjeni namerno ili su posledica neažurnosti, aljkavosti ili administrativnih grešaka: "Postoji i ono što smo mi utvrdili tokom našeg rada, jedno jako indikativno mesto u čitavom procesu, a to je trenutak kada leš umrlog deteta ne može da se prati od mrtvačnice do grobnog mesta. Postoji evidencija da je stiglo do mrtvačnice, ali nema evidencije da je sahranjeno, što kod roditelja budi veliku sumnju, jer jednostavno žele da znaju šta se sa njihovom detetom desilo."

Miroslav Nedeljković, takođe član Odbora, čitavu situaciju naziva začaranim krugom, iz koga ni Odbor ni roditelji koji sumnjaju da su im bebe ukradene ne mogu da izađu. On, međutim, upozorava i na problem koji istražni organi imaju pre svega u manjim sredinama: "Veliki broj roditelja koji sumnjaju da su im deca ukradena ukazuju na određene izvršioce. To su, uglavnom, doktori, ginekolozi, akušeri, pedijatri, koji uživaju nekakav 'imunitet' u lokalnoj sredini, zato što je reč o uglednim građanima, pa su istražni organi njima impresionirani, pa baš i ne primenjuju istražne metode koje bi možda mogla da vrši neka druga ekipa na novou Republike."

Ministar pravde Zoran Stojković sve koji imaju informacije o otimanju beba iz porodilišta poziva da iz moralnih razloga bar nadležnim organima ispričaju šta znaju, jer zbog zastarelosti krivičnog dela više i ne mogu da odgovaraju: "Ako nemate minimum korektnosti... Ja kao čovek ne bih mogao da nosim takvu stvar, došao bih i rekao 'Ljudi, znam'. Da li ću krivično da odgovaram, to je manje bitno. Ali, ovde je za njih situacija manje problematična, osim sa moralne strane, jer niko više ne može da odgovara za to zastarelo krivično delo. Pa dođi, pa kaži!"

Pred Odborom je danas govorio i ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Od pozvanih Odboru se jedino do sada nije obratio ministar policije, od koga se očekuje odgovor na pitanje da li će policija pokrenuti istragu o nestalim bebama, kako bi se, između ostalog, saznalo i kako je jedna od njih, za koju je roditeljima 4. septembra rečeno da je umrla, dva dana kasnije bila registrovana da je primila vakcinu BSŽ.

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org