Krađa beba u Srbiji - kradjabeba.org - Vesti iz juna 2006. godine
POČETNA STRANA


KONTAKT

POSTOJEĆI KOMENTARI

Vaš komentar

VESTI:

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002

ZATAŠKANO:

2001
1998
1996
1972 Izvoz beba



LITERATURA

STATISTIKA

AKTI


Vesti / Jun 2006



VEČERNJE NOVOSTI, 16.6.2006. / izvor
Specijalci za nestale bebe!

PREMINULE bebe, u 99 odsto slučajeva, nisu videli ni otac ni majka, a većini te dece svaki trag se gubi između zdravstvene ustanove i pogrebnog preduzeća. Ovo je samo deo podataka na koje su upozorili članovi Anketnog odbora koji su ispitivali tvrdnje roditelja da su im deca nestala iz porodilišta.

U izveštaju Odbora, koji bi Narodna skupština trebalo da usvoji sledeće nedelje, traži se deblokada rada MUP, tužilaštva i sudova, osnivanje specijalne policijske jedinice koja bi detaljno istražila sve slučajeve i izmenu zakona kojom bi se "izbrisala" njihova zastarelost.

Izveštaj Odbora Parlamentu je predstavila njegov predsednik Živodarka Dacin (SPS). Ona je, kao i gotovo svi poslanici u raspravi, zamerila što su se slučajevima nestale dece u MUP bavili ljudi iz odeljenja za privredni kriminal.
- Zato predlažemo osnivanje jedinice koju će činiti stručnjaci koji se bave krvnim deliktima, organizovanim kriminalom i trgovinom ljudima, a koja bi bila direktno odgovorna ministru i imala mandat da radi na nivou cele Srbije - navodila je Dacin. - Oni bi detaljno istražili sve slučajeve vezane za sumnje roditelja da su im novorođena deca nestala iz porodilišta. Anketni odbor je spreman da im da svu dokumentaciju kojom raspolaže, a svi roditelji su spremni za saradnju. MUP bi, u roku od tri meseca, trebalo da podnese informaciju skupštinskom Odboru za odbranu i bezbednost o saznanjima do kojih je došao. Anketni odbor predlaže da se svim krivičnim prijavama roditelja bave specijalni tužilac i specijalni sud, a sam Parlament bi i to najkasnije za 15 dana od usvajanja ovog izveštaja formirao tim poslanika i stručnjaka iz oblasti krivičnog, zdravstvenog, upravnog i porodičnog prava koji bi pripremio izmene svih potrebnih zakona.

Kese

Nagoveđtaj da se možda nešto sumnjivo dešava stigao je iz JKP "Pogrebne usluge", koji su naveli da se svaki "sadržaj" koji dospe na groblje sahranjivao, bez obzira da li ima adekvatnu dokumentaciju.
- Zbog ovakvih slučajeva 8. oktobra 2002. godine upućeno je pismo GAK Narodni front, Institutu za neonatologiju, Institutu za onkologiju, Institut za patologiju u kome je izražena sumnja u sadržaj kesa sa pataanatomskim otpadom - rekla je Živodarka Dacin.

Dacin je prenosila priče većine roditelja kako su najpre bili pomireni sa činjenicom da su im deca preminula, ali su počeli da sumnjaju kad su krenule da se dešavaju neke neobjašnjive stvari. Navodila je primere. Prvi: istog dana kad je dete preminulo napisan je broj umrlice, dan sahrane i dijagnoza, a u potvrdi JKP "Pogrebne usluge", piše da dete sa tim prezimenom nije sahranjeno. Drugi: roditelji, koji su dobili potvrdu da im je dete posle dana života umrlo, u traganjima sa zdravstvenom inspekcijom, u medicinskoj dokumentaciji, nalaze podatak da je dete trećeg dana života redovno primilo BSŽ vakcinu. Treći: dete je sahranjeno na račun zdravstvene ustanove, a roditelji su u Zavodu za zdravstveno osiguranje dobili podatak da je neko digao troškove sahrane mesec dana pre nego što je dete, uopšte, rođeno.

Inače, Parlament je već usvojio izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, po kojima roditelj mora, pre obavezne obdukcije, da identifikuje svoje dete, a Odbor je zatražio da se zdravstvene ustanove ovoga strogo pridržavaju. Insistirano je i da se ubrza donošenje zakona o DNK registru, za koji je ministar pravde Zoran Stojković već najavljivao da stiže u proceduru.

Milan Dimitrijević (DSS) je navodio da se vrlo često radilo o blizanačkoj trudnoći, pa je roditeljima saopštavano da je jedno dete potpuno zdravo, a drugo u vrlo teškom stanju, ali su se onda dešavali obrti - da navodno premine ono potpuno zdravo.
- I demokratska društva se bore protiv trgovine ljudima - rekao je dr Paja Momčilov (SRS). - Deo te trgovine je, nažalost, namenjen ne samo prostituciji nego i trgovini ljudskim organima. Smatra se da se deca koja bivaju kidnapovana služe i toj nečasnoj i strašnoj nameri.

R. Ognjanović
D. Stevanović

< nazad



GLAS JAVNOSTI, 16.6.2006. / izvor
Za nestalim bebama tragaće specijalci

BEOGRAD - Anketni odbor Skupštine Srbije koji je tragao za istinom o velikom broju nestalih beba u više gradova u Srbiji predložio je juče parlamentu da ministar policije obrazuje specijalizovanu jedinicu sastavljenu od stručnjaka za krvne delikte, organizovani kriminal i trgovinu ljudima, koja će detaljno da istraži sve slučajeve u kojima roditelji sumnjaju da su im deca nestala iz porodilišta. Ministar bi o tim nalazima trebalo da u roku od tri meseca podnese izveštaj Odboru za bezbednost Skupštine.

Na osnovu nalaza tokom skoro jednogodišnjeg rada, Anketni odbor je juče predložio da se krivičnim prijavama roditelja nestalih beba bave specijalni tužilac i sud za borbu protiv organizovanog kriminala i da se hitno izmeni zakonska regulativa o zastarelosti takvih slučajeva. Radi preventive, Odbor zahteva veću kontrolu vođenja medicinske dokumentacije i podataka u matičnim službama, zatim uvođenje obaveze identifikovanja umrlog deteta od strane roditelja i stručnjaka, obdukciju i uzimanje tkiva za DNK analizu, kao ubrzano donošenje zakona o DNK registru.

Živodarka Dacin, predsednik Anaketnog odbora, iznela je nekoliko karakterističnih zapažanja do kojih je Odbor došao u razgovoru sa stotinama roditelja koji godinama bezuspešno tragaju za istinom, kao i u svim institucijama u kojima je moglo da se nešto više sazna o nestalim bebama, od porodilišta i arhiva, do inspekcije, MUP-a i pogrebnih organizacija.

Najviše slučajeva, a više od 764 su zvanično prijavljena tužilaštvu, potiču iz perioda od pre 20 godina, mada ima i nekoliko iz 1959. godine, 2002. i 2003. godine, a nove prijave stalno pristižu. Dacinova je rekla da su uočeni mnogi propusti u vođenju dokumentacije, ali i u sistemu usvajanja dece, ali da MUP i tužilaštva nisu reagovala, često zbog zastarelosti predmeta (u više od 380 slučajeva). Mnogi roditelji su u traganju za istinom nailazili na nepremostive birokratske i druge barijere, a dešavalo se da ne dobiju ni nalaze DNK analize pod izgovorom da su "veze pokidane" baš u slučaju njihove dece, ili su "parafinski kalupi" zagubljeni, oštećeni, nestali...

Najinteresantnije zapažanje koje je pred poslanike iznela Živodarka Dacin je svakako ono koje govori da se deci definitivno gubi trag između zdravstvene ustanove i pogrebnog preduzeća, da su dokumenta u nekim slučajevima pojeli pacovi, u drugim uništila poplava ili bombardovanje, a da su roditelji jedino u pogrebnim preduzećima uvek dobijali tačne podatke.

Zanimljivo je da u slučajevima kada su deca umrla i kada roditelji to znaju, o njima ima podataka, ali gde su ona koja su umrla a za koje se ne zna gde su sahranjena.

M. D.

< nazad



DNEVNIK, 16.6.2006. / izvor
Specijalna policija tražiće nestale bebe!
Anketni odbor predlaže Skupštini Srbije hitne mere

Poslanici Skupštine Srbije su razmotrili izveštaj Anketnog odbora formiranog radi utvrđivanja istine o bebama nestalim iz porodilišta u više gradova Srbije. Odbor je uočio da u dokumentaciji postoji niz nepravilnosti i da se u velikom broju slučajeva bebama gubi trag između porodilišta i pogrebnog preduzeća.

Članove Odbora je najviše zbunila činjenica da je Tužilaštvo konstatovalo da su gotovo svi slučajevi zastareli, pa zato Odbor predlaže da Skupština hitno promeni zakon u delu koji se odnose na zastarelost, da se hitno deblokira rad Tužilaštva, sudova i MUP-a i da se u policiji formira specijalna jedinica za istragu ovih slučajeva po prijavi roditelja. Odbor takođe predlaže da specijalni tužilac i Specijalni sud za organizovani kriminal postupaju po krivičnim prijavama roditelja.

Priča o bebama nestalim iz porodilišta u gradovima Srbije stara je godinama, a najviše slučajeva vezuje se za period između šezdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. S vremena na vreme potresne priče pojedinih roditelja o tome kako su im bebe ukradene u porodilištu pojavljivale su se u sredstvima informisanja, a svaka od njih pobudila je sumnju i ostalih bračnih parova koji su, kako tvrde, na misteriozan način u porodilištu ostali bez svojih beba. Najčešće se navodilo da se majci pokaže beba posle porođaja, a dan-dva posle toga roditelji se obaveste da im je beba iznenada umrla. Roditelji tvrde da im mrtvo novorođenče nije predato niti pokazano, pa otuda i njihova sumnja da se radi o krađi beba, koje su zatim prodavane bračnim parovima koji nisu mogli da imaju svoje. U iskazima roditelja koji smatraju da su u rad pojedinih porodilišta upletene kriminalne radnje uočava se da se vrlo često radilo o nestanku jednog od blizanaca. Po njihovim tvrdnjama, krađa je otkrivana kada su se blizanci “prepoznali” prilikom slučajnog susreta, što je počelo da odmotava klupko teških sumnji.

Kako se javljalo sve više roditelja koji su tvrdili da im je ukradeno novorođenče, pre nekoliko godina osnovano je i udruženje roditelja nestalih beba. Pojedinci su se tužbama obraćali sudovima, ali, nijedna ovakva eventualna krađa nikada nije dokazana. Sumnje roditelja su ostale, a i javnost se podelila na one koji bez rezerve veruju roditeljima, i one koji tvrde da je za ovakvu rabotu potrebna organizovana mafija i u porodilištima i u opštinskoj i državnoj administraciji.

U izjavi za naš list ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević je svojevremeno rekao:
– Inspekcijski smo ispitali način vođenja evidencije u porodilištima i nismo našli nepravilnosti. Ako ste ležali u nekoj bolnici, postoji način da se zatraži bolnička dokumentacija i ona mora da vam bude stavljena na uvid. Ali sada govorimo o nečemu što se dogodilo 1974, 1982, 1985, što ne mogu da komentarišem. I ja sam roditelj. Da imam iole sumnje u tako nešto, tražio bih zadovoljenje pravde.

Udruženje roditelja čije su bebe nestale pripremalo se i da pomoć zatraži od neke više instance u Evropi.
– Osnovni preduslov za obraćanje Međunarodnom sudu za ljudska prava jeste da naša zemlja postane član Evropske unije, ali i da ti ljudi prethodno iscrpe sva pravna sredstva koja su moguća u našoj zemlji – izjavila je tadašnja izvršna direktorka JUKOM-a Mirna Kosanović. – Izvestan broj slučajeva je po našem zakonu zastareo. Da li postoji mogućnost da se zbog njihovog velikog broja zakon promeni? Takva inicijativa bi morala da bude odobrena u Skupštini, jer je Skupština ta koja se bavi izmenama i donošenjem zakona. Za sada u našem pravosuđu ne zastarevaju samo ratni zločini!

Danas umrlo, a prekosutra vakcina?!

Predsednica Anketnog odbora Živodarka Dacin rekla je juče u Skupštini Srbije da nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog jer su, uglavnom zbog zastarelosti, odbačene na stotine prijava upućene Tužilaštvu. Ona je rekla da je to radno telo za godinu dana razgovaralo s predstavnicima roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, nadležnim institucijama i inspekcijskim organima i da se može oceniti da je u mnogim slučajevima sumnja roditelja osnovana. “Ako u tim traganjima kroz medicinsku dokumentaciju, kao roditelj, sa zdravstvenom inspekcijom naiđete na podatak da je dete koje ima potvrdu o smrti s jednim danom u medicinskim knjigama, u protokolima, posle tri dana redovno primilo vakcinu, kako biste se osećali? Da li to sve možemo da podvedemo pod administrativnu grešku?”, kaže Živodarka Dacin. “Anketni odbor predlaže da ministar unutrašnjih poslova obrazuje specijalizovanu jedinicu sastavljenu od stručnjaka koji se bave krvnim deliktima, organizovanim kriminalom i trgovinom ljudima, a koja bi bila odgovorna direktno ministru i imala mandat da radi na nivou Srbije”, kaže ona. Anketni odbor je ocenio i da mora biti deblokiran rad MUP-a, tužilaštva i sudova po tom pitanju i predložio da ministar u roku od tri meseca podnese informaciju Odboru za bezbednost o saznanjima do kojih MUP bude došao.

Anketni odbor obrazovan je 23. maja prošle godine na inicijativu SPS-a, pošto se Skupštini obratilo više stotina roditelja, iznoseći problem da ne mogu da pronađu podatke o deci koja su preminula u bolnicama, naročito u periodu između 1970. i 1990.

U neizvesnoj potrazi za istinom je 300 roditelja dece koja su navodno umrla ubrzo po rođenju. Porodice iz Beograda, Niša, Prokuplja, Kragujevca, Leskovca, Vranja, Pančeva… otpočele su donkihotovsku borbu s opštinskim službama, arhivama, činovničkim aparatom, postavljajući samo jedno pitanje: šta se desilo s njihovom decom?

Javnost je uzbudila potresna priča roditelja koji sumnjaju da im je odmah po rođenju beba ukradena, a njima je rečeno da je dete umrlo. Ovakve izjave podstakle su i roditelje koji do tada nisu sumnjali u razloge gubitka svoje dece u zdravstvenim ustanovama da se posle niza godina obrate porodilištu i traže dokumentaciju o svojoj novorođenčadi.
– Za trideset godina, koliko radim na ovoj klinici, nikada se nije desilo da neko od roditelja sumnja u sudbinu svoje umrle bebe, niti traži na uvid dokumentaciju – rekla nam je svojevremeno sekretar Klinike za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu Slavica Dokmanović. – Posle tekstova objavljenih u štampi imali smo osam takvih zahteva. Svima smo dali dokumenta koja svedoče o porođaju, medicinskoj nezi i nalazima obdukcije, ukoliko je dete umrlo kod nas. Posle toga dodatnih zahteva nismo imali.

Po njenim rečima, svaka trudnica i beba prilikom dolaska, porođaja, nege i odlaska kući evidentiraju se u deset dokumenata. Ako dete umre na klinici, ili je mrtvorođeno, ispunjava se šest medicinskih protokola i prateća dokumentacija.
– Kod nas, kao i u drugim ustanovama, vodi se vrlo precizna i opširna dokumentacija o umrloj bebi – kaže Slavica Dokmanović. – Beleže se čas, minut i uzrok smrti, vodi se registar umrle dece, ispunjava poseban obrazac i lekarska knjiga o uzroku smrti, a potvrda o smrti, zajedno s telom deteta, dostavlja se Zavodu za patologiju. Obrazac se šalje i matičarskoj kancelariji u mestu stanovanja majke. Dete se uvodi u knjigu umrlih, a u našoj dokumentaciji evidentira se da je matičar primio ovaj obrazac. Izveštajem o obdukciji, koja je obavezna, naša dokumentacija se zatvara.

Dokumentaciju o smrti deteta daju roditeljima da sami odnesu u matičarsku kancelariju. Obavezno pitaju majku da li želi da vidi svoju umrlu bebu i njena volja se konstatuje u istoriji slučaja. Ako roditelji žele da sahrane svoje novorođenče, omogućava im se da preuzmu njegovo telo s Klinike za patologiju.

Mišljenje o ovoj temi potražili smo svojevremeno i od pravnika. Obratili smo se profesoru porodičnog i naslednog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu dr Gordani Kovaček-Stanić.
– Nije ni jednostavno ni lako dete oduzeti od prirodnih roditelja i dati ga na odgajanje drugome. Da bi se tako nešto učinilo, moraju se prekršiti vrlo stroga zakonska pravila, a da li je to u praksi moguće i da li se desilo, trebalo bi da ispituju nadležni organi – kaže dr Kovaček-Stanić. – Oduzimanje dece od prirodnih roditelja dovodi do konsekvenci koje često mogu biti tragične. Zakoni o matičnim knjigama, koji prate rođenje i smrt, izuzetno su jasni i strogi. Zdravstvena ustanova je dužna da prijavi rođenje deteta, najkasnije 15 dana od njegovog dolaska na svet. Prijavljuju se podaci o rođenju deteta i o njegovim roditeljima. Rođenje mrtvorođenčeta se mora prijaviti za 24 sata. Ako je dete umrlo posle rođenja, smrt se prijavljuje u roku od tri dana od nastupa smrti. Podaci u matičnim knjigama se smatraju tačnim dok se ne dokaže suprotno. Mogu se menjati samo na osnovu rešenja nadležnog organa. Izvodi iz matične knjige imaju snagu javnih isprava.

Ovo je prvi put da država traži da se u potragu za nestalim bebama uključi specijalna policija i specijalni tužilac. Sva porodilišta koja su pod sumnjom roditelja da su učestvovala u krađi beba moraće da otvore svoje dosijee. Ukoliko sud naloži, moraće da se dostave i podaci iz kartona pacijentkinja, što je inače nedopustivo, jer je istorija bolesti i zdravstveno stanje pacijenata lična stvar pacijenta i lekara.

Da li će ovaj put konačno biti skinut veo misterije oko beba navodno ukradenih iz porodilišta, ostaje da se vidi. Radi spokoja roditelja koje muči teška sumnja, ali i radi skidanja ljage koja je, bar do sada bez dokazanih optužbi, pala na porodilišta, javnost mnogo očekuje od daljih poteza Skupštine Srbije.

J. Barbuzan

< nazad



B 92, 15.6.2006. / izvor
Izveštaj o nestalim bebama

Skupština Srbije razmatra izveštaj o bebama nestalim iz porodilišta

BEOGRADAnketni odbor Skupštine Srbije, koji se mesecima bavio tim slučajem, predložio je da postupanje po svim prijavama roditelja o nestaloj deci vode specijalni tužilac i Posebno odeljenje Okružnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala.

Među promenama koje predlaže Anketni odbor Skupštine Srbije za utvrđivanje istine o nestalim bebama iz porodilišta nalazi se i hitno menjanje odredenih zakona kako bi bile otklonjene odredbe o zastarelosti pojedinih slučajeva.

Objašnjavajući potrebu takvim promena, predsednica Odbora Živodarka Dacin rekla je da nijedan slučaj do sada nije dobio sudski epilog jer su, uglavnom zbog zastarelosti, odbačene na stotine prijava upućene Tužilaštvu. Ona je rekla da je to radno telo za godinu dana razgovaralo s predstavnicima roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, nadležnim institucijama i inspekcijskim organima i da se može oceniti da je u mnogim slučajevima sumnja roditelja osnovana.

"Ako u tim traganjima kroz medicinsku dokumentaciju, kao roditelj, sa zdravstvenom inspekcijom naiđete na podatak da je dete koje ima potvrdu o smrti s jednim danom u medicinskim knjigama, u protokolima, posle tri dana redovno primilo vakcinu, kako biste se osećali? Da li to sve možemo da podvedemo pod administrativnu grešku?", kaže Živodarka Dacin.

U izveštaju Anketnog odbora preporučeno je da mininistar unutrašnjih poslova obrazuje specijalizovanu jedinicu koja bi istražila sve slučajeve vezane za sumnje roditelja da su im deca nestala iz porodilišta. "Anketni odbor predlaže da ministar unutrašnjih poslova obrazuje specijalizovanu jedinicu sastavljenu od stručnjaka koji se bave krvnim deliktima, organizovanim kriminalom i trgovinom ljudima, a koja bi bila odgovorna direktno ministru i imala mandat da radi na nivou Srbije", kaže ona.

Anketni odbor je ocenio i da mora biti deblokiran rad MUP-a, tužilaštva i sudova po tom pitanju i predložio da ministar u roku od tri meseca podnese informaciju Odboru za bezbednost o saznanjima do kojih MUP bude došao.

< nazad



RTS, 15.6.2006. / izvor
Skupština Srbije o izveštaju Anketnog odbora o nestalim bebama

Poslanici Skupštine Srbije su razmotrili izveštaj Anketnog odbora formiranog radi utvrđivanja istine o nestalim bebama iz porodilišta u više gradova Srbije.

Anketni odbor je uočio da u dokumentaciji postoji niz nepravilnosti i da se u velikom broju slučajeva gubi trag bebama između porodilišta i pogrebnog preduzeća. Članove odbora je najviše zabrinula činjenica da je Tužilaštvo konstatovalo da su gotovo svi slučajevi zastareli. Zato odbor predlaže da Skupština hitno promeni zakone u delu koji se odnose na zastarelost, da se hitno deblokira rad tužilaštva, sudova i MUP-a i da se u policiji formira specijalna jedninica za istragu ovih slučajeva po prijavi roditelja. Odbor takođe predlaže da Specijalni tužilac i Specijalni sud za organizovani kriminal postupaju po krivičnim prijavama roditelja.
...

< nazad

ENGLISH



DOLIJALI:

VESTI IZ SVETA




VAŽNO ZNATI:


IZMIŠLJOTINE ZVANE GEN I DNK


EUGENIKA



KUĆNI POROĐAJ



BAZA PODATAKA SLUCAJEVA:

1950-1969
1970-1979
1980-1989
1990-1999
2000-2009
2010-2019


DEČIJA BAZA PODATAKA:

TRAŽIM RODITELJE




vrh strane

kradjabeba.org